Spring til indhold
Loading

Hvad er spilafhængighed?

Spilafhængighed, eller ludomani, er afhængighed af pengespil. Det er en adfærdsafhængighed, der har stærke lighedstræk med andre typer af afhængighed. At have en adfærdsafhængighed betyder, at man bliver ved med at gentage de samme handlinger, selvom de har negative konsekvenser. Når man lider af spilafhængighed, er det pengespil, som er den handling, man ikke kan styre.

Personer sidder med deres telefoner og kigger på dem. Den ene kan vi se sidder og kigger på livebetting.

Spilafhængighed er en anerkendt psykisk lidelse af Verdenssundhedsorganisationen WHO. WHO definerer spilafhængighed som: ”Et mønster af vedvarede eller tilbagevendende gambling, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser.”

Personer, der har problemer med pengespil vil ofte opleve en øget trang til at spille, men nyde selve spillet mindre og mindre. Ofte ses det, at personer med problematisk spiladfærd tiltrækkes af hurtige spil med kort tid mellem indsats og resultat.

Når spillet kommer ud af kontrol, påvirker det personens liv i forhold til sociale relationer, arbejde og uddannelse, fysisk og mental sundhed og økonomi. Spilafhængighed kan forveksles med stress, depression eller angstlidelser.

Spilafhængighed er en lidelse, der rammer bredt og mange forskellige typer mennesker med mange forskellige livsbetingelser. Forskning har dog vist, at nogle faktorer kan medvirke til en øget risiko for udviklingen af spilafhængighed. Disse er fx:

  • Alder. Jo yngre man er når man starter med at spille, jo større er risikoen for at udvikle spilproblemer og spilafhængighed senere i livet
  • Arv og miljø. Børn, hvis forældre har spilproblemer, er i øget risiko for selv at udvikle spilproblemer
  • Angst og depression. Dette er både lidelser der har betydning for øget risiko for at udvikle spilproblemer, men også lidelser, der kan opstå som følge af spilproblemer
  • Personer med ADHD, kan have svært ved at styre deres impulser fx til at spille, og er derfor i risiko for at udvikle problemer
  • Misbrug af stoffer eller alkohol

Relateret indhold