Spring til indhold
Loading

Spil og risiko for afhængighed

Alle former for pengespil indeholder et element af risiko, heriblandt risikoen for at udvikle et problematisk forhold til pengespil og risikoen for at udvikle spilafhængighed. Nogle pengespil er forbundet med større risiko end andre. De spil, der er forbundet med størst risiko, er hurtige og kontinuerlige spil.

Dreng kigger på en online spilleautomat på sin computer

Hurtige spil

De hurtige spil er kendetegnet ved, at der er kort tid mellem indsats og resultat og ved muligheden for at kunne satse igen flere gange i træk. I kontinuerlige spil er det muligt at fortsætte det aktuelle spil uden afbrydelse eller forlænge med et andet eller nyt spil.

De hurtige og kontinuerlige spil gør det svært at bevare overblikket over balancen mellem indskud og tab af penge. De gør det også svært at bevare tidsfornemmelsen, hvilket øger risikoen for at udvikle spilproblemer.

Det er er også risikabelt at have flere spil i gang på samme tid. Jo hurtigere et spil er, jo større er risikoen for at udvikle spilafhængighed. Mange kasinospil, herunder kortspil og spilleautomater, er spil med høj hastighed og spilfrekvens. Ved disse spil skal man ikke vente længe på resultatet, og opnår derved et øjeblikkeligt ”sus” af spillet. Dette kan man også opnå i livebetting, hvor man foretager væddemål, som hurtigt og løbende bliver afgjort.

Spillenes designs er også med til at gøre dem risikofyldte. Fx bruger man i nogle tilfældighedsspil blandt andet nøje koordinerede lys- og lydeffekter, som hjernen registrerer som ekstra spændende, og derfor kan holde spillerens opmærksomhed fanget over lang tid.

I den anden ende af spektret er fx lotto, hvor man nogle gange må vente flere dage før resultatet af spillet afgøres, eller hvis man spiller væddemål om noget, som først afgøres langt ude i fremtiden.

Model, der viser, hvordan forskellige spil har forskellig risiko

Tilfældighedsspil og kombinationsspil

Inden for pengespil skelner man mellem de såkaldte tilfældighedsspil og kombinationsspil.


Spilleautomater, roulette og skrabelodder er eksempler på rene tilfældighedsspil. Det vil sige, at det er helt tilfældigt, om man vinder eller ej, og man har ingen mulighed for at påvirke ens chance for at vinde.


Poker og sportsbetting er eksempler på kombinationsspil, hvor tilfældighed kombineres med færdigheder og viden. I disse spil kan man have nogle færdigheder eller en viden, som gør at man kan have en vis indvirkning på udfaldet af spillet. Fx kan man have en stor viden om fodbold, og træne strategier og færdigheder i poker, men det er stadig tilfældigt, hvad det næste kort man trækker er, ligesom det er umuligt at forudse, hvordan detaljerne i en sportskamp falder ud.