Spring til indhold
Loading

Hold hovedet koldt

Når man spiller, kan der ske noget med måden, man tænker på. Spændingen ved spillet kan udelukke tanker om risikoen for at tabe penge eller andre konsekvenser. Hvis du selv spiller, har du måske oplevet at blive så optaget af spillet, at du helt glemmer verden omkring dig?

En dreng står og kigger sig selv i spejlet på et offentligt toilet. Han ser bedrøvet ud og kigger lidt ned.

Du slår plat eller krone, og det bliver krone tre gange i træk - hvad tror du, det bliver næste gang?

Hvis man allerede som ung oplever at vinde penge i spil, kan det være med til at få en til at vende tilbage til spillet igen og igen. Pengespil er et produkt, der tilbyder underholdning, men kan give en fejlagtig oplevelse af, at spillet er en måde ’at tjene nemme og hurtige penge’ på. For nogen bliver det en ond cirkel, hvor tankefælder fremstiller spillet og muligheden for at vinde penge som løsningen på de økonomiske problemer, som spillet i sig selv bliver ved med at skabe.

Hjernen på autopilot

Menneskehjernen er designet til automatisk og hurtigt at genkende og skabe sammenhænge og finde mønstre og mening. Det er en vigtig funktion, der sikrer, at vi har overskud til at træffe beslutninger, løse opgaver og reagere hurtigt på omgivelserne. For at hjernen kan løse mange forskellige opgaver, er det nødvendigt, at den kan spare energi, da der ellers vil være en risiko for, at hjernen fejlfortolker forskellige situationer, og opfinder mønstre om sammenhænge, som ikke findes. Dette kaldes logiske fejlslutninger eller tankefælder, og det betyder, at tankerne bunder i forkerte opfattelser af virkeligheden. Tankefælder er karakteristiske for personer, der får problemer med pengespil.

Tankefælder

Tankefælder kommer ubevidst og automatisk, og er noget vi alle oplever i dagligdagen. At spille pengespil kan påvirke ens tanker om spillet som tankefælder. Det kan fx give en falsk forestilling om, at det er nemt at vinde, selvom spillene er helt tilfældige. Tankerne kan opleves så overbevisende, at de får indflydelse på, hvordan man opfatter sig selv, spillet og omgivelserne, og gør det svært at opdage, at man er i gang med at snyde sig selv. Nogle begynder fejlagtigt at tænke, at de er eksperter, eller har særlige evner til at påvirke spillet, hvilket giver urealistiske forventninger om, at kunne forudsige eller kontrollere sandsynligheden for at vinde. Personer med spilproblemer vil ofte fortsætte deres spil umiddelbart efter, at de har vundet. Tankefælder kan overbevise en om, at et vundet spil er tegn på 'en god stime', og at der i så fald er mulighed for at vinde endnu flere penge, hvis man fortsætter. Mange ender dog med at spille hele gevinsten op, og ofte mere til, fordi forventningen om en ny gevinst retfærdiggør det næste spil. Omvendt kan et tabt spil medføre tanker, der retfærdiggør viderespil for at vinde de tabte penge tilbage og dermed fastholde personen i spillet og medføre yderligere tab.

Andre tankefælder kan give en forvrænget oplevelse af fx forbruget af tid og penge, eller spillets påvirkning på andre dele af ens liv. Det kan nedtone konsekvenserne ved spillet, og gøre at man overser spillets negative påvirkning på hverdagen. 

Når man har spilproblemer, kan måden man tænker, og træffer beslutninger på, ændres, så man mister fornemmelsen for størrelsen på sine indsatser, og ender med at spille for meget høje beløb, og handler mere impulsivt. Det kan også betyde, at man forandrer opfattelsen af sandsynligheden for at vinde og det faktiske antal af vundne og tabte spil. Det kan føre til, at man bruger mange penge over kort tid og i værste fald ender med at optage lån og spille for penge, man ikke har. Problemer med pengespil kan på den måde udvikle sig fra kontrolleret spil til meget svære, stressende og uoverskuelige problemer, som ikke kun handler om økonomi.

Hyppige pauser fra spillet kan gøre det lettere at blive opmærksom på, om der er tanker, der påvirker ens egen opfattelse af spillet, om der er balance i regnskabet over pengeforbrug og gevinster, og om det stemmer overens med opfattelsen af egne evner. Ved at være opmærksom på eventuelle tankefælder er det muligt at være opmærksom på, om det er tid til at stoppe op og tage en pause fra spillet - og måske også få hjælp til sine tanker og få spillet under kontrol igen

Kan man være god til at spille tilfældighedsspil?

Tilfældighedsspil er, som navnet antyder, tilfældige. Det er derfor ikke muligt at være god til et tilfældighedsspil, selvom nogen kan få en fornemmelse af, at de ved at bruge deres egen strategi, færdigheder og viden, har fuld kontrol over spillet.

Når man spiller, kan der opstå overbevisende, men falske, logikker om muligheden for at forudsige spillets udfald, selvom spillet er tilfældigt. Uanset hvor mange spil, man har spillet, vil hvert spil være en ny spilrunde uden sammenhæng med den forrige, og udfaldet er altid helt tilfældigt.

Relateret indhold