Spring til indhold
Loading

Teoretisk tilbagebetalingsprocent (RTP)

Hvordan tjener spiludbyderne egentlig penge? Den teoretiske tilbagebetalingsprocent er et begreb inden for pengespil, som viser den procentdel af et indskud, som man som spiller skal forvente at få tilbage over en lang række spil. Bliv klogere på den teoretiske tilbagebetalingsprocent – også kaldet RTP – her. Få samtidig svaret på, hvordan spiludbyderne tjener deres penge.

På billedet ses forskellige danske pengesedler. Der er sedler med 100, 200, 500 og 1000 kr.

Ved en teoretisk tilbagebetalingsprocent på 90, vil man få 90 kroner tilbage, hver gang man spiller for 100 kroner, hvilket svarer til et underskud på 10 kroner. Disse 10 kroner går til spiludbyderne, og udgør deres indtjening.

Den teoretiske tilbagebetalingsprocent kaldes også for RTP, der kommer fra det engelske udtryk: Return To Player.

Spiludbyderne vil altid have en tilbagebetalingsprocent på under 100, hvilket sikrer, at spiludbyderne tjener penge på længere sigt.

På billedet ses en formel for, hvordan man kan udregne tilbagebetalingsprocenten på en begivenhed

Et eksempel på en begivenheds teoretiske tilbagebetalingsprocent

I en fodboldkamp i Superligaen kan man oddse på om begge hold scorer mål, eller om de ikke gør det. På dette væddemål har en udbyder en tilbagebetalingsprocent på 95. Spiludbyderen vurderer, at der er lige stor sandsynlighed for, om begge hold scorer, eller om de ikke gør. Derfor er der 50 procent chance for begge udfald, og begge odds burde derfor i princippet være 2,00.

Dette ville dog give en tilbagebetalingsprocent på 100. Hvis der er en tilbagebetalingsprocent på 100, vil spiludbyderne ikke tjene penge, og derfor sænkes oddsene og tilbagebetalingsprocenten.

Begge hold scorer: Odds 1.90

Begge hold scorer ikke: Odds 1.90

Man kan derfor ud fra ovenstående formel beregne tilbagebetalingsprocenten således:


1(11,90)+(11,90)=0,95≈95%

Som det ses i dette eksempel, er der en teoretisk tilbagebetalingsprocent på 95, hvilket betyder, at spiludbyderen i gennemsnit vil tjene 5 kroner hver gang, der spilles for 100 kroner.

Kan du forstå tilbagebetalingsprocenten?

Relateret indhold