Spring til indhold
Loading

Spillemyndighedens undersøgelse om onlinespil i Danmark

I 2023 udgav Spillemyndigheden en rapport om danskernes spilvaner på nettet. Rapporten bygger på en undersøgelse af danskernes erfaringer med spil på hjemmesider med og uden tilladelse fra Spillemyndigheden til at udbyde spil i Danmark. Undersøgelsen viser blandt andet, at langt de fleste danskere spiller på sider med tilladelse.

Close-up af en mand, der står i et mørkt rum med sin mobiltelefon i den ene hånd og et betalingskort i den anden. På skærmen kan man se, at han er ved at placere et væddemål på en spilside.

Undersøgelsen er udarbejdet af Spillemyndigheden i samarbejde med Danmarks Statistik og besvarer centrale spørgsmål som:

  • Hvor mange danskere spiller om penge online?
  • Hvem spiller om penge?
  • Hvor mange danskere spiller om penge på sider uden tilladelse?
  • Hvorfor spiller danskere på sider uden tilladelse?

Undersøgelsen er den første af sin slags i Danmark, der har særligt fokus på spil på sider uden tilladelse.

Metode

Undersøgelsen er baseret på en online survey udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik.

Surveyen bestod af 22 spørgsmål og henvendte sig til personer over 15 år.

Nettostikprøven udgjorde 30.070 respondenter. Svarprocenten var på 25,2% og undersøgelsen var dermed baseret på 7.637 besvarelser.

Det er vigtigt at have for øje, at der er forskellige metodiske udfordringer i undersøgelsen. Den primære udfordring er, at undersøgelsen er baseret på selvrapporteret data, hvilket gør datagrundlaget mere usikkert. Derudover drejer en del af spørgsmålene sig om spil på sider uden tilladelse, hvilket betyder at respondenterne kan have været tilbageholdende i forhold til at tilkendegive, at de har spillet på siderne.

Mange danskere har spillet om penge indenfor det seneste år

I alt har 21,7 pct. af danskerne fra 15 år og derover spillet om penge online inden for det seneste år, hvilket svarer til ca. 1.082.000 personer.
15 pct. af unge 15-17-årige har inden for det seneste år spillet om penge på nettet, svarende til 32.000 personer. Aldersgrænsen for at spille om penge online i Danmark er 18 år.

Langt de fleste danskere spiller på sider med tilladelse

  • 3,8 pct. af dem, som har spillet om penge online inden for det seneste år, har spillet på sider uden tilladelse, svarende til 41.000 personer. Over halvdelen af disse spillere har bevidst spillet på sider uden tilladelse.
  • 8,6 pct. af spillerne ved ikke, om de sider de har spillet på, har tilladelse.
  • 91 pct. af spillerne, som har spillet på sider uden tilladelse, har også spillet på sider med tilladelse. Af disse har størstedelen spillet mest på sider med tilladelse.
  • Kontrol og tilsyn, troværdighed og seriøsitet og dansk sprog bliver nævnt flest gange som årsager til, at man spiller på sider med tilladelse.

Spil på sider uden tilladelse

  • Ca. to tredjedele af spillerne, der bevidst har spillet på sider uden tilladelse, har fundet siderne ved selv at søge på nettet. To tredjedele af spillerne har set videoer og streaming af siderne på diverse medier. Halvdelen af spillerne har hørt om siderne fra familie, venner og bekendte.
  • Det er særligt hos den yngste aldersgruppe, at en stor andel af spillerne har spillet på sider uden tilladelse. Her har 17,6% af spillerne mellem 15 og 17 år angivet, at de har spillet på sider uden tilladelse indenfor det sidste år.
  • På sider uden tilladelse spiller man især onlinekasino, væddemål og skinbetting
  • Andre spiltyper, bedre/højere tilbagebetaling og bonusser bliver nævnt flest gange som årsager til, at man spiller på sider uden tilladelse.

Konklusioner og fokus fremadrettet

Det er positivt, at langt de fleste danskere foretrækker at spille på sider med dansk tilladelse.

Fremadrettet er det dog værd at undersøge, hvorfor det særligt er de yngste spillere, der lader til at være tiltrukket af det uregulerede marked. Der er formentligt en sammenhæng med, at spillere under 18 ikke har mulighed for at spille lovligt i Danmark.

Der er behov for flere lignende undersøgelser, der kan skabe en evidensbyrde og støtte op om resultaterne fra denne undersøgelse og skabe mere viden om, hvordan spillerne bedst kan beskyttes.


Den fulde undersøgelse kan læses på Spillemyndighedens hjemmeside.

Relateret indhold